Terapeutisk el-stimulation
Elektrisk stimulation - et terapeutisk redskab
Elektrisk stimulation kan bruges i behandlingen, når vi ønsker at øge musklens evne til at arbejde, øge muskelstyrke/vækst, øge bevægelighed, nedsætte hævelse, øge blodcirkulationen og dermed fremme heling og restitution.
Behandlingen foregår ved at elektroder (pads) sættes på patienten. Elektroder kobles med kabler til en lille generator. Herfra sendes kontrollerede elektriske impulser til nervesystemet, der så sender impulser til muskulaturen, som så reagerer ved at aktiveres. Resultatet af behandlingen er således resultatet af muskelarbejdet.
El-stimulation kan desuden også bruges til smertebehandling.
Hvordan bruger vi el-stimulationen i genoptræningen?
Som nyopereret eller i forløbet efter en skade eller længere tids inaktivitet mister vi muskelstyrke (kaldet atrofi), men vi mister også noget af evnen til aktivt at aktivere muskulaturen (kaldet nedsat neuromuskulær kontrol). Vi begynder derfor at kompensere med andre muskler. Dette fører til nye smerter og giver nye småskader.
Ved behandling med el-stimulation aktiverer vi specifikt de muskler vi ønsker og i den rækkefølge vi ønsker.
Når patienten er klar til det, bruges el-stimulation under genoptræningen, dvs. at der trænes med elektroderne på. Oftes vil vi instruere patienten i brug af apparatet, der kan udlejes til hjemmebrug. Dette for hurtigst mulig progression i genoptræningsforløbet.